Hypnotherapie
Wat is hypnotherapie?
Volgens professor Mark Jensen, van de universiteit van Washington Medical Centre is hypnotherapie "een vorm van psychotherapie waar hypnose en trance als therapeutisch middel wordt ingezet om tot verandering te komen van gevoel, gedrag of gedachten".
Wat is hypnose?
Hypnose (of trance) is een bewustzijnstoestand net zoals 'wakker zijn' en 'slapen'. Hypnose wordt gekenmerkt door diepe ontspanning en naar binnen gericht aandacht. Ieder mens ervaart meerdere keren per dag een lichte vorm van hypnose, zogenaamde dagelijkse trances zoals dagdromen of het opgaan in een film of boek waarbij je je omgeving als het ware even vergeet.
Waar wordt hypnotherapie voor gebruikt?
Hypnotherapie wordt ingezet om tot verandering te komen van gedrag, gevoel en gedachten. Het wordt onder andere ingezet bij stressgerelateerde klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar ook bij angsten, slaapproblemen, pijnreductie, eetproblemen, roken, depressieve klachten en traumaverwerking. Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij verandering in het onbewuste plaatsvindt.
Wat is het onbewuste?
In hypnotherapie maken we een onderscheid tussen het bewuste en het onbewuste. Het bewuste is je denken en daar waar je aandacht is. Je onbewuste is de plek van je emoties, je herinneringen, je gedragspatronen en gewoontes. De definitie die veel psychologen tegenwoordig gebruiken is: het onbewuste bestaat uit alle psychologische processen waarvan we ons niet bewust zijn, maar die ons gedrag (of ons denken, of onze emoties) wel beïnvloeden.
Wat doet het onbewuste?
Het antwoord van Ab Dijksterhuis (hoogleraar psychologie van het onbewuste): het onbewuste doet zo ongeveer alles wat psychologisch van belang is. Ons bewustzijn wordt alleen af en toe geconfronteerd met het eindproduct.
Hoeveel sessies zijn er nodig en wat kost het?
Het aantal sessies is afhankelijk van de problematiek en ligt meestal tussen de zeven en de tien behandelingen. Een sessie van 1.15 uur is € 90,-. Voor een compleet overzicht van kosten en de voorwaarden ga naar de pagina Tarieven.
Wie is de hypnotherapeut?
De hypnotherapeut is Françoise Nagel . Zij is bij academie SETH opgeleid tot hypnotherapeut en zij is aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH).
Is Jing Hwa aangesloten bij een overkoepelende organisatie?
Jing Hwa is aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH). Hier kunnen zich alleen therapeuten aansluiten die in Nederland gecertificeerd zijn en een driejarige opleiding (HBO niveau) tot hypnotherapeut hebben gevolgd. Verder is Jing Hwa aangesloten bij de Belangen Organisatie Therapeut en Consument (BATC) als BATC Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut (inclusief MBK en/of PsB).
Is hypnose hetzelfde als slaap?
Nee, dit zijn twee zeer verschillende bewustzijnstoestanden. Maar de verwarring is niet zo vreemd, want het woord hypnose komt uit het Grieks en betekent 'slaap'. De term hypnose is geïntroduceerd in de 19e eeuw door de Britste arts James Braid. Braid is later op deze naam terug gekomen omdat hij ontdekte dat slaap iets heel anders was, toen was de term hypnose echter al wijdverspreid.
Hoe voelt hypnose?
Hypnose (of trance) voelt zeer ontspannen. In tegenstelling tot wat ze je op tv willen laten geloven ben je dus niet in slaap, dit kan ook niet want de hypnotherapeut moet met je kunnen communiceren. Daarbij doe je ook niet alles wat iemand je opdraagt of vertel je je diepste geheimen.
Kan iedereen gehypnotiseerd worden?
Bijna iedereen kan gehypnotiseerd worden, ik maak het in mijn praktijk wel eens mee dat mensen wat lastiger in trance gaan, maar dat vraag alleen wat meer creativiteit van de therapeut. De illusie dat alleen mensen met een laag IQ gehypnotiseerd kunnen worden is onwaar. Het is zelfs zo dat mensen met een heel laag IQ eigenlijk veel moeilijker in trance kunnen, omdat ze zich moeilijker kunnen concentreren.
Moet ik er in geloven?
Nee, dat hoeft niet. Wat wel belangrijk is dat je het wil. Iemand die niet gehypnotiseerd wil worden zal ook niet in trance gaan.
Is het mogelijk dat ik niet uit hypnose kom?
Nee, dat is onmogelijk. Mocht de onwaarschijnlijke situatie ontstaan waarin een cliënt in diepe trance is en de therapeut zou flauwvallen dan zijn er twee mogelijkheden: 1. cliënt komt uit trance. 2. de trance gaat over in slaap (waaruit de cliënt ook weer ontwaakt).
Onthoud ik alles wat er in hypnose is gebeurd?
Ja, je onthoudt alles wat er gebeurt. Soms kan het zijn dat de hypnotherapeut een valide reden heeft om een bijvoorbeeld traumatisch herinnering te laten vergeten, maar alleen wanneer dit goed voor de cliënt is.
Kan iedereen hypnose leren?
Ja, hypnose kan iedereen leren. Het is een vaardigheid welke bestaat uit verschillende stappen waarin je beter wordt naarmate je meer oefent.
Hoe zit het met showhypnose?
De meeste mensen kennen hypnose alleen van TV of uit een theatershow. Hierin lijkt het alsof de hypnotiseur (het zijn op de een of andere manier altijd mannen) iedereen met slechts een knip met zijn vingers alles kan laten doen wat hij wil. Hij controleert schijnbaar het gevoel, het gedrag en de gedachten van al zijn slachtoffers. Het is belangrijk voor de showhypnotiseur dat iedereen ook geloofd dat dit zo is.
De opbouw van een hypnose-show is overal op de wereld hetzelfde. Het belangrijkste is dat de showhypnotiseur mensen op zijn podium heeft die suggestibel zijn (zeer openstaan voor suggesties van anderen). Een klein percentage van alle mensen staan zo open voor suggesties en gaan daarom heel makkelijk in trance. Het doel van de showhypnotiseur is om die mensen eruit te pikken voor zijn show want dat zijn de mensen die bijna alles doen. Bij showhypnose is het heel belangrijk dat je gelooft dat de showhypnotiseur jou kan hypnotiseren. Wanneer iemand denkt 'wat zijn die flapdrol met een glazige blik mij aan te staren', zal er ook niets gebeuren.
Je zou dus kunnen zeggen dat alle vormen van hypnose, zelfhypnose zijn. Het moge duidelijk zijn dat een hypnotherapeut trance gebruikt voor therapeutische doeleinden: verandering van gevoel, gedrag of gedachten.